Darrers articles

DNA lliure circulant: un nou concepte de marcador tumoral

Volum: Vol. 19 Any: 2018

El terme DNA lliure de cèl•lules, DNA extracel•lular o DNA circulant (a partir d’ara cfDNA) agrupa tant el DNA d’origen nuclear com el mitocondrial. Com indica el seu nom, es troba en el medi extracel•lular: sang, saliva, líquid cefaloraquidi, bilis, orina, llet i altres.

Autors: C. Colomé Mallolas, J. Trapé Pujol, JM. Augé Fradera, L. Foj Capell, M. Carbonell Prat, M. de Ramon Amat, ML. Granada Ybern, S. Miró Cañís, X. Filella Pla


El llenguatge i la selecció natural

Volum: Vol. 19 Any: 2018

A “The language instinct”, Steven Pinker tracta diversos aspectes relacionats amb la facultat del llenguatge, com la sintaxi, la relació amb el pensament o la producció i la percepció de la parla. Aquest article se centra en un dels fils conductors de l’obra, l’origen del llenguatge.

Autors: J. Nicolau Costa


Anticoagulants directes. Visió general i maneig al laboratori

Volum: Vol. 19 Any: 2018

El 21 de març del 2018 va tenir lloc, a la seu del Col•legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, la cinquena sessió del VI Curs d’actualització en ciències de Laboratori Clínic: “Anticoagulants directes: Visió general i maneig al laboratori”, impartida per Noèlia Vilalta, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona.

Autors: N. Vilalta


Informe del IX Simpòsium Europeu sobre El laboratori clínic i la indústria del diagnòstic in vitro: “Les anàlisis urgents als laboratoris clínics”

Volum: Vol. 19 Any: 2018

Els dies 17 i 18 del passat mes de maig del 2017 es va celebrar, a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona, el IX Simpòsium Europeu sobre El laboratori clínic i la indústria del diagnòstic in vitro. Enguany, el simpòsium es va centrar en les anàlisis urgents al laboratori clínic i va estar organitzat conjuntament per l’Associació Catalana de Ciències de Laboratori Clínic (ACCLC) i la Societat Catalana de Biologia (SCB) sota els auspicis de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), la Federació Internacional de Química Clínica i Ciències de Laboratori Clínic (IFCC) i la Federació Europea de Química Clínica i Ciències de Laboratori Clínic (EFLM).

Autors: A. Arbiol Roca, D. Dot Bach